Čebula

Čebula je osnovni element vsake kuhinje – bodisi karamelizirana in uporabljena na burgerju ali pa kar narezana na rezine v solati. Je edinstvena kombinacija sladkih, slanih in ostrih okusov, ki dodajo globino vsaki jedi.

O čebuli

ZGODOVINA ČEBULE

 

Čebula je ena najstarejših gojenih vrtnin v naši zgodovini, saj izvira iz osrednje Azije, od koder se je razširila po vsem svetu. Pridelava čebule sega v obdobje 3.500 let pred našim štetjem, ko so starodavne civilizacije kmalu postale odvisne od pridelave te posebne vrste zelenjave. Čebulo je bilo enostavno gojiti na vseh vrstah tal in v vseh vremenskih pogojih, poleg tega pa jo je bilo enostavno skladiščiti, sušiti in shranjevati za zimo.

 

PREDNOSTI UŽIVANJA ČEBULE

 

Glede na to, da je čebula pogosto osnovna jed in se nam zdi samoumevna, ne smemo zanemariti dejstva, da je odličen vir vlaknin, vitamina C in drugih mineralov, ki prispevajo k zdravi prehrani. Najbolj zanimiva stvar pri čebuli je zagotovo solzenje, ki se pojavi pri rezanju te okusne zelenjave. Pri tem se sprosti več kemičnih snovi, med katerimi je tudi sulfid ozona, ki se sprosti ob poškodbi čebulne celuloze. V osnovi te snovi pomagajo pri naravni obrambi rastline pred morebitnimi škodljivci in boleznimi.

 

OBIRANJE ČEBULE

 

Čebulo poberemo, ko je zrela, njeni listi so takrat suhi in na vrhu rumeni. Rast čebule običajno traja od 75 do 120 dni, obiranje pa poteka v poletnih mesecih. Pravočasno obiranje pripomore k ohranjanju kakovosti čebule, zato se jo obira med junijem in avgustom. V podjetju Modima d.o.o. čebulo po končanem obiranju termično obdelamo, tako da je pripravljena za takojšnjo uporabo. S tem našim strankam prihranimo dolgočasno rezanje in praženje čebule, hkrati pa se priročno izognemo solzenju oči.

Čebula
1. IZVOR ČEBULE
Čebula je ena najstarejših znanih vrst zelenjave in jo najdemo v številnih receptih in pripravkih vseh kultur po svetu.
2. VRSTE ČEBULE
Poznamo več vrst čebule oz. čebulnic, med njimi so najpogostejše rdeča čebula, bela čebula, šalotka in por. Naš proizvod sestavlja mešanica čebul španskega porekla.
3. UPORABA ČEBULE
Čebula se razlikuje po velikosti, okusu in barvi. Najbolj znana je rumena čebula, ki ima svetlo zlato lupino, zelenkasto belo sredico in močan okus. Rdeča čebula je privlačna, blažja alternativa rumeni čebuli s sijočo vijoličasto lupino in rdeče obarvano sredico. Šalotka je podvrsta čebule; je majhna in nežnega okusa ter značilna za francosko kuhinjo. Spomladanska čebula je čebula, ki se jo odtrga, še preden se čebulica popolnoma oblikuje, prepoznamo pa jo po dolgih zelenih listih. Tako kot rdeča čebula je precej blaga in se pogosto uporablja surova v solatah.

Ponudba čebule

V podjetju Modima d.o.o. ponujamo priročno termično obdelano čebulo, kar pomeni, da je pripravljena za takojšnjo uporabo. S tem našim strankam prihranimo dolgočasno rezanje in praženje čebule, hkrati pa se priročno izognemo solzenju njihovih oči.

Termično obdelana čebula

Termično obdelana čebula

Gre za izdelek, pripravljen za takojšnjo uporabo, ki nam prihrani postopke lupljenja, sekljanja in toplotne obdelave.
Preberi več
Imate vprašanja?
Z veseljem vam pomagamo
Kontaktiraj nas