Čebula
Čebula je osnovni element vsake kuhinje – bodisi karamelizirana in uporabljena na burgerju ali pa kar narezana na rezine v solati. Je edinstvena kombinacija sladkih, slanih in ostrih okusov, ki dodajo globino vsaki jedi.
O čebuli
ZGODOVINA ČEBULE
Čebula je ena najstarejših gojenih vrtnin v naši zgodovini, saj izvira iz osrednje Azije, od koder se je razširila po vsem svetu. Pridelava čebule sega v obdobje 3.500 let pred našim štetjem, ko so starodavne civilizacije kmalu postale odvisne od pridelave te posebne vrste zelenjave. Čebulo je bilo enostavno gojiti na vseh vrstah tal in v vseh vremenskih pogojih, poleg tega pa jo je bilo enostavno skladiščiti, sušiti in shranjevati za zimo.
PREDNOSTI UŽIVANJA ČEBULE
Glede na to, da je čebula pogosto osnovna jed in se nam zdi samoumevna, ne smemo zanemariti dejstva, da je odličen vir vlaknin, vitamina C in drugih mineralov, ki prispevajo k zdravi prehrani. Najbolj zanimiva stvar pri čebuli je zagotovo solzenje, ki se pojavi pri rezanju te okusne zelenjave. Pri tem se sprosti več kemičnih snovi, med katerimi je tudi sulfid ozona, ki se sprosti ob poškodbi čebulne celuloze. V osnovi te snovi pomagajo pri naravni obrambi rastline pred morebitnimi škodljivci in boleznimi.
OBIRANJE ČEBULE
Čebulo poberemo, ko je zrela, njeni listi so takrat suhi in na vrhu rumeni. Rast čebule običajno traja od 75 do 120 dni, obiranje pa poteka v poletnih mesecih. Pravočasno obiranje pripomore k ohranjanju kakovosti čebule, zato se jo obira med junijem in avgustom. V podjetju Modima d.o.o. čebulo po končanem obiranju termično obdelamo, tako da je pripravljena za takojšnjo uporabo. S tem našim strankam prihranimo dolgočasno rezanje in praženje čebule, hkrati pa se priročno izognemo solzenju oči.

Ponudba čebule
V podjetju Modima d.o.o. ponujamo priročno termično obdelano čebulo, kar pomeni, da je pripravljena za takojšnjo uporabo. S tem našim strankam prihranimo dolgočasno rezanje in praženje čebule, hkrati pa se priročno izognemo solzenju njihovih oči.
